בדיקת חלבון עוברי

הרב גדעון ויצמן

ב אב תשס"ג
שאלה
ברצוני לדעת האם מותר או צריך עפ"י ההלכה לעשות בדיקת חלבון עוברי כחלק מבדיקות ההריון השוטפות, יש לציין שרופאת הנשים הפנתה את אישתי לעשות בדיקה זו כמו כל הבדיקות השגרתיות.
תשובה
חלבון עוברי היא בדיקת דם פשוטה שמגלה בעיות בעובר בעיקר תסמונת דאון. כיון שאין שום סכנה בבדיקה לכאורה אין בעיה הלכתית לבצע אותה. אבל יש כאן שתי בעיות, אחת, יש רבנים שלא מתירים שום בדיקות במהלך ההריון וסוברים "שומר פתאים ה'" כי אם יגלו בעיה במהלך ההריון הזוג זקוק לנס גלוי מה שאינו כן אם לא בדקו. בעיה נוספת, בדיקת חלבון עוברי איננה נותנת תשובה ברורה אלא תשובה סטאטיסטית, זאת אומרת הבדיקה מראה מה הסיכוי לילד פגוע לעומת אשה אחרת באותו גיל. כיון שרוב האנשים לא כל כך יודעים איך לתרגם תשובה כזאת למעשה הרבה נבהלים ולא יודעים איך לפעול. למעשה, רוב הפוסקים מתירים (ואפילו מעודדים) בדיקת חלבון עוברי. אם הזוג מקבל תשובה לא ברורה אז כדאי מאד לפנות לרב שמבין משמעות הבדיקה לברר איך להתקדם. ניתן גם לפנות ישר לאחד מרבני מכון פוע"ה 0265165050 והוא ישמח לעזור.