• תחנון

נפילת אפיים בטיול

רבנים שונים

כ"ט אדר ב' תשס"ח
שאלה
אם מתפללים מנחה באמצע טיול, האם ספרדים צריכים לשבת על הריצפה בשביל להגיד ל"דוד"?
תשובה
מרן המחבר פוסק (שולחן ערוך, אורח חיים קלא ב): "נפילת אפיים מיושב ולא מעומד". מקור הדברים הוא מהבית יוסף בשם הקבלה. הבאר היטב לומד מתוך דבריו, שעל האדם מוטל למצוא מקום ישיבה בשעה שאומר נפילת אפיים אפילו אם בעקבות כך יצטרך להפסיד את אמירתה בציבור. לפי זה, אדם שיוצא לטיול עם חבריו לטבע ואין מקומות ישיבה מסודרים, מעיקר הדין, יכול לשבת ישירות על הרצפה, העיקר הוא שישב בשעה זו. אומנם על פי הסוד, עליו לאלתר מקומות ישיבה חלופיים: 1. סלעים או אבנים. 2. אם אין סלעים ניתן לשבת על הרצפה ובלבד שיפסיק בינו לבין הקרקע, כגון: עשבים או דשא. 3. אם אין לא גם את זה, יקח בגד וכדומה וישב עליו. 4. ואם גם את זה אין לו, לפחות ישען על משהו או על חבר. הרב יונתן סרור