• שאלות כלליות

השתדלות בריאותית מול חסכון כלכלי

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ט אייר תשס"ח
שאלה
עד כמה אדם נדרש לעשות פעולות בשביל השתדלות - מבחינה בריאותית, כלומר, להוציא יותר כסף וכך הוא מגדיל את סיכוייו להיות בריא יותר? {למשל, בעבר לא היו מים מסוננים, וכיום יש מים נקיים יותר, כמו תמי4. אז האם ראוי לקנות מכשיר כזה או שנאמר שמה שהספיק בעבר מספיק גם היום ואין מקום להשתדלות יתירה. וכן, האם יש מקום גם להשתמש בחוט דנטלי ולשטוף את השיניים במי-פה או שדי בצחצוח השיניים}?
תשובה
בדברים שיש בהם סכנה ממשית מצוה להשתדל להסיר את הסכנה. אך הדוגמאות שאתה הבאת הם השתדלות לתוספת בריאות כאן אין חיוב גמור. אלא אם יש אפשרות מה טוב. אבל אין זו חובה מבחינת ההלכה.