• קריאת התורה

קריאה בתורה על ידי העולה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה תמוז תשס"ח
שאלה
כידוע בזמן הגמרא לא היה קיים המושג "בעל קורא" וגדולי החכמים היו קוראים בעלותם לתורה את ה"עלייה" שלהם (כפי שנהוג עד היום אצל התימנים). מדוע לא נעודד איפוא מנהג זה משום "חדש ימינו כקדם"?
תשובה
משום שחלק גדול מהציבור לא יודע לקרוא, אם כולם היו יודעים ורק בודדים לא, היה אפשר לעשות זאת. התקנה למנות בעל קורא הייתה משום שלא כולם ידעו לקרוא. המשנה ברורה דן באדם העולה לתורה ויודע לקרוא, האם יכול לעשות זאת במקום הבעל קורא ופוסק שלא יקרא בעצמו כדי לא לבייש את מי שאינו יודע. אם יהיה מצב שכולם ידעו ישתנה הדין. להערכתי עוד לא הגיע הזמן. באמת ראוי שילמדו את הקטנים מהגיל הרך לדעת לקרוא וכך המצב ישתנה.