• משקאות

ברכת מיץ טבעי

הרה"ג דוב ליאור

ו אלול תשס"ג
שאלה
האם על מיץ מאה אחוז סחוט טבעי (לדוגמה: מיץ תפוזים) צריך לברך בורא פרי העץ? אם כן - עד כמה אחוזי פרי עדיין צריך לברך ’העץ’, ומכמה אחוזים ואילך יש לברך ’שהכל’?
תשובה
בתקופת בתלמוד מוזכר שאדם שסוחט פירות מברך שהכל, אך במקום אחר כתוב שהסוחט "סילקא" (מין ירק, וסוחטו לשם שתיה) מברך בורא פרי האדמה. הרשב"א מחלק בין סוגי הפירות : פירות שמגדלים אותם לצורך סחיטה מברכים על המיץ בורא פרי העץ (בהנחה שהמיץ הינו 100% טיבעי); אך פירות שמגדלים אותם לאכילה מברכים עליהם "שהכל". במקרה של ספק צריך לברך "שהכל". להמשך הדיון בנושא.