• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

כוס יין לפני השומעים את הקידוש

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה תמוז תשס"ח
שאלה
א. בחלק מהבתים והישיבות נוהגים שלפני הקידוש בשבת מוזגים לכל אחד מעט יין לכוסו ולאחר שהמקדש מסיים את הקידוש המסובים שותים מהכוס האישית שלהם (ולא מכוס הברכה), האם ההולכים בדרך זו מקיימים את דברי השו"ע שמצוה מן המובחר שכל המסובים ישתו מיין הקידוש, אם כן, מה הראיה לכך? (בסימן רע"א סעיפים טז-יז לא הצלחתי להבין שמוכח שמדובר שלפני המסובים יש כוסות שיש בהם מעט יין, אולי יש להם כוסות מלאות?) ב. האם במקרה הנ"ל יהיה מותר למסובים לשתות לפני שהמקדש טעם את היין (אך לאחר שסיים את הקידוש)? ג.האם המסובים צריכים להחזיק את הכוס שמונחת לפניהם בזמן הקידוש? (כאשר יש בה מעט יין).
תשובה
א. אדם לא חייב לשתות יין מכוס הקידוש, רק לכתחילה שותים קצת. לכן אם לכל אחד יש כוס עם מעט יין הוא יוצא בברכת הקידוש ממה שהמקדש מברך משום שומע כעונה. ב. אם היה שופך מכוסו לכוסותיהם היו צריכים לחכות שהוא ישתה אבל כיון ששותים מכוסותיהם אין צריכים לחכות. ג. אין צורך להחזיק את הכוס בשעה שהמקדש מברך.