• שבת ומועדים
  • אריזות, שקיות ופקקים

שימוש בשקית "סגורה" כשקית אשפה בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ט תמוז תשס"ח
שאלה
כשאני עושה קניות בסופר אני מביא שקיות רבות, חלקן משומשות (ששמתי בהן משהו) וחלקן "חדשות", כלומר קבוצות של שקיות. כשהן "חדשות" הן בדר"כ מחוברות ביחד, ע"י הדבקה בניילון, או הצמדה, אינני בקיא בטכניקה שבה זה נעשה. 1. האם יש איסור לתלוש שקיות מ"אשכול שקיות" שכזה בשבת, ואם כן מה מהות האיסור (אב מלאכה, איסור מדרבנן,גזירה וכו’)? 2. השקיות (ה"חדשות") בדר"כ מגיעות מוכנות לשימוש, אבל לפעמים כתוצאה מייצור לא מדויק,כנראה, הפתח שלהן קצת מחובר, כלומר, לא שפי השקית ממש סגור אלא חלקו וכדי לפתוח צריך להפריד קצת בכוח, מעין תלישה. האם כל מהות ה"הפרדה" במקרה הזה היא לשמש שקית זבל - כלומר שנעשית אך ורק כדי *להכניס* זבל (כמובן) ולזרוק מיד בתום השימוש, האם זה נחשב תיקון כלי, ואם כן, איזה כלי - מדאורייתא או אולי מדרבנן משום שזה נחשב "כלי גרוע"/חבית של מוסטקי? האם זה משנה אם ההפרדה נעשית ביד או לא?
תשובה
1. אם השקיות דבוקות זו לזו אין לתלוש אותן. אם רק לחץ גורם לכך שהן כאילו מחוברות אך אינן דבוקות מותר לתולשן. 2. אומנם השקיות הן מוסתקי אולם מותר רק לקרוע אותן ע"מ להשתמש בתוכנן ולא לעשות להן פתח יפה ומדויק.