• קמח, תבלינים וקטניות

טחינת קמח ביתית

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד תשרי תשס"ט
שאלה
יש לי אפשרות לרכוש מטחנת קמח ביתית. ואני מתלבט האם להשקיע בדבר. נודע לי שבטחנות הקמח אין מנפים את החרקים הרבים המצויים בגרגירי החיטה. כמו כן, לא ממש מנקים את המשואים של המטחנות ולכן קמח טרי תמיד בא במגע עם שאריות של קמח ישן שיתכן שיש בו רימות. שלש שאלות: 1) האם יש איסור הנאה בכך שאנו נהנים מעבירה של הטוחן במטחנה שרואה את החרקים ואינו מנפה אותם לפני הטחינה? 2) האם באמת אפשר לסמוך על קמח טרי שמגיע מטחנות הקמח ולא לנפות אותו, בהנחה שהזיהום של הקמח הטרי עם הקמח הישן שלא נוקה מהמטחנה, הינו קטן ביותר, וכך גם הסבירות שיהיו בקמח שברשותי נגיעות. 3) האם יש הידור בכך שאתחיל לטחון את הקמח באופן עצמאי?
תשובה
1. אפילו אם נאמר שזו המציאות, היות והכוונה של הטוחן היא לא לטחון את החרק אלא את החיטים, והוא מתעצל והחרק נטחן, לאחר שהחרק נטחן, הוא התבטל. 2. אפשר לסמוך, בגלל שאין חשש לחרקים אם הוא טרי ובייחוד אם הוא נשאר במקרר, ששם הכנימות האלה לא יתפתחו בגלל הקור. 3. לא נראה לי, זה סופר חסידות. או שתקנה קמח טרי ממש שנטחן באותו היום, שאפילו אם יש שם חרקים הם נטחנו ונשחקו והתבטלו, ותשמור את הקמח במקרר, או שתנפה את זה כמו שמקובל.