• כוונה וחשק להתפלל

פסוק שחוזר על עצמו בתפילה

הרב אוריאל טויטו

י"ח אלול תשס"ח
שאלה
כאשר התעמקתי במילים שבתפילה עלה לתשומת ליבי שהפס’ "והוא רחום יכפר עוון ולא ישחית והרבה להשיב אפו ולא יעיר כל חמתו ה’ יושיע המלך יעננו ביום קראנו" חוזר על עצמו פעמים רבות בקטעים שונים בתפילה.הייתי מעוניינת לדעת האם יש סיבה מסויימת למה דווקא הפס’ הזה חוזר על עצמו, ומה המיוחדות שבו?
תשובה
כללת כאן שני פסוקים שונים: האחד: "והוא רחום יכפר עוון ולא ישחית והרבה להשיב אפו" (תהילים עח, לח) והשני "ה' הושיעה המלך יעננו ביום קוראנו" (תהילים כ, י). פרק עח בתהילים מתאר את ההיסטוריה של עם ישראל כדי ללמד אותנו להוכיר טובה לקב"ה על הטובות שעשה עמנו מאז היינו לעם. אומנם בדרך הארוכה שצעדנו יחד עם ריבונו של עולם היו גם מקרים שהכעסנו אותו וליבנו היה נתן לאלוהים אחרים, אולם למרות זאת "והוא רחום" וכיפר על עוונותינו, והרבה להשיב אפו מלהעניש אותנו ולהעיר את כל חמתו אלא רק חלק קטן ממנה. נמצא שפסוק זה מבטא את יחסו המיוחד אלינו, שגם בשעה שאנו מכעיסים לפניו ועוברים על מצוותיו הוא שומר לנו חסד וכולא את כעסו. וזוהי מידה מיוחדת, שלא רק כשאנו מקיימים את מצוותיו הוא שומר עלינו, אלא גם במצב הפוך ח"ו עדיין נשמר הקשר המיוחד ביננו ובינו. ולכן אנו מרבים להזכיר זכות זאת בפנו, לעורר רחמיו עלינו. מתוך כך אנו מודים לה' על כל הישועות שיעשה עמנו, ה' הושיעה, מתפללים שהמלך יעננו ביום קוראינו אליו.