• מעשר כספים - למי?

צדקה לביטוח הלאומי

הרה"ג דוב ליאור

כ"ח שבט תשס"ט
שאלה
1. האם תשלומי ביטוח לאומי הם צדקה וניתן לקזזם ממעשרות? הרי ודאי שחלקם הולך לנזקקים. 2. האם הפסד כספי ניכר בשנה מסויימת, שבה שולמו צדקות כמעשרות, יביא להעברת הצדקות לשנה אחרי כן לצורך חישוב מעשרות? והאם ההפסד יקוזז מהרווח אי"ה של השנה לאחר מכן?
תשובה
1. נכון, יש תשובה בציץ אליעזר הרוצה לומר שגם חלק גדול ממס הכנסה יכול להחשב בתור מעשר כספים. אף על פי שתשלומי הביטוח הלאומי הם ביטוח ואנחנו מקבלים אותם בחזרה (כשהאדם בגיל 70 הוא מקבל אותם בחזרה) ובינתיים הוא נותן את התשלומים לצורכי ציבור. אדם עובד, כל חודש משלם אחוזים מסוימים מהמשכורת שלו לביטוח לאומי והכספים הולכים, אמנם גם בשביל עצמו, אבל גם בשביל אחרים. 2. אם קשה לאדם לתת, שלא יתן. יש לנו כלל: "עניי עירך קודמים לעניי עיר אחרת", אני אומר שאם אדם רואה שאינו יכול לגמור את החודש, הוא פטור מלתת צדקה לאחרים. הוא צריך לדאוג קודם כל לבני ביתו.