• שאלות כלליות

החלפת תהילים עם לימוד?

הרה"ג יעקב אריאל

י"ב אדר תשס"ט
שאלה
לפני כ3 חודשים בערך סבתי נפטרה, בשבעה שלה היה הרב עמנואל מזרחי, שחילק טפסים. בטפסים היה טבלה עם כל מני מצוות, והוא אמר שכל אחד יקבל עליו איזה משהו, יכתוב את השם שלו, את השם של האמא, ואת הבקשה, ושהוא מעביר את זה לרב גדול בבני ברק שכותבים עם השמות איזשהו ספר. לא הבנתי בדיוק מה העניין. החלטתי שאני אקרא תהילים את הקטע היומי. עכשיו זה מאד קשה לי, אני יושב ואני משתדל לקרוא תהילים כל יום (את הקטע שהולך לפי ימי השבוע, לא ימי החודש) ולוקח לי בערך 40 דקות. אני מבין שתהילים יש בהם איזשהו תיקון, לאחרונה בגלל שאני חוזר ללמוד יש לי פחות זמן להקדיש לקריאת תהילים וזה נהיה די מציק, עם כמה שזה פשוט להגיד את זה. בקשר למה שביקשתי, אין תשובה חד משמעית... (ביקשתי זיווג הגון)... אבל בכל מקרה אני קורא כל יום. עכשיו, האם אני יכול להפסיק בגלל הלימודים, בגלל שבעצם יש לי דברים אחרים? ואם אני יכול להחליט שבמקום לקרוא ביום תהילים חצי שעה שבד"כ לוקח לי או 40 דקות אני יושב ולומד תורה... (ואני רוצה מאד ללמוד...) לגבי מצוות אחרות אין, חוץ מציצית וכיפה אני מקיים את כל המצוות שאני מכיר... (עד כמה שזכור לי). מה דעתך? איזו החלטה צריך לעשות לגבי העניין? תודה רבה!
תשובה
מן הראוי לעשות התרת נדרים. פנה לרב בסביבתך שיצרף עוד שנים ויתירו לך את הנדר, ואז אתה יכול להחליף את אמירת התהילים בלימוד תורה. תקבל על עצמך את הלימוד בלי נדר. עקרונית, אנו עם סגולה ולא עם סגולות לכן למד תורה לשמה וכן תתפלל וקיים מצוות. הברכה תבוא אולם אל תתלה אותה במעשה זה או אחר.