• בצל, דבר חריף וחיתוך בסכין

מנהג חיתוך בצל

הרב בנימין במברגר

כ"ז אדר תשס"ט
שאלה
ידוע לי מסבתי, שכאשר משתמשים בחצי בצל יש להותיר את החלק עם ה"שערות". רציתי לשאול מדוע, ומה המקור לכך? בנוסף קראתי בספר "מרפא הבושם" כי אסור להותיר בצל או שום ללא קליפתם ליותר מיממה, מדוע? מהי חומרת איסורים אלו?
תשובה
שתי שאלותייך הם עניין אחד. הגמרא מביאה בשם רשב"י שאין להשאיר בצל ללא קליפה כל הלילה משום רוח רעה. השולחן ערוך לא פסק זאת להלכה אבל האחרונים הזכירו דין זה. כיום נהוג להחמיר בעניין ולהשתדל לא להשאיר בצל ללא קליפה כל הלילה, אם נשארה קצת קליפה או ששמו תבלינים (מלח וכד') על הבצל אין בעיה. אם נשאר בצל קלוף כל הלילה כדאי לבשל אותו ומאחר והוא משתנה אין בעיה לאוכלו.