• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שתייה ואכילה לפני הקידוש

הרב אליעזר מלמד

כ"ח מרחשון תשס"ד
שאלה
א) האם מותר אחר כניסת השבת לשתות מים כדי לבלוע גלולה לפני הקידוש של ליל שבת? ב) האם מותר לתת לילד קטן שהגיע לגיל חינוך לאכול ולשתות לפני הקידוש?
תשובה
א) מותר. ואמנם תקנו חכמים שלא לאכול ולשתות לפני הקידוש, ואפילו מים אסור (שו"ע או"ח רעא, ד). אולם כשאין הכוונה לתענוג מותר (שש"כ נב, כג). ב) מותר, מפני שצריך לחנכו שלא לאכול דברים האסורים מצד עצמם, אבל מאכלים כשרים שרק מצד הזמן אסור לאוכלם, אינם בכלל מצוות חינוך. אמנם לכתחילה אם אין לו צורך בזה, עדיף שימתין עד הקידוש, אבל אם הוא רעב או צמא, נותנים לו לאכול ולשתות לפני הקידוש (פניני הלכה שבת ח"א ע' 91)..