מי שאינו יכול ללדת רשאי להתחתן?

הרב גדעון ויצמן

י"ג כסלו תשס"ד
שאלה
האם לאנשים שלא יכולים ללדת או שכבר ילדו בן ובת מותר להתחתן? הרי אין להם מצוות פריה ורביה. לשם מה להם להתחתן?
תשובה
שלום וברכה, יש להבדיל בשאלה בין שני מצבים שונים, קודם כל נדבר על אדם שכבר קיים מצות פרו ורבו, זאת אומרת שיש לו בן ובת גדולים. הגמרא (יבמות) כבר אמרה שיש עוד ענין "לערב אל תנח ידיך" שאסור לאדם למנוע את עצמו מלהביא עוד ילדים לעולם, גם אם כבר יש לו ילדים. גם אם היתה לו אשה כשהוא היה צעיר צריך שתהיה לו אשה כשיהיה מבוגר, וכותבים הפוסקים שיש איסור לאיש לחיות לבד ללא אשה. זאת משתי סיבות. החתונה הוא גם להביא ילדים, אבל גם שאדם יהיה שרוי בשמחה עם אשתו. יש ענין נוסף שהקב"ה לא ברא את העולם לתהו "לא לתהו בראה לשבת יצרה", שהעולם יהיה מיושב ולכן גם אדם שכבר קיים פרו ורבו בצורה מינימאלית צריך להביא עוד ילדים כמה שהוא יכול. לגבי אדם שלא יכול ללדת ילדים, יש לומר שהיום מעט מאד אנשים בעולם ניתן לומר שהם לא יכולים ללדת ילדים, אלא כיון שיש טיפולי פוריות כמעט כל בעית פוריות ניתנת לפתרון, ולכן היום יש לומר שגם אדם שלא יכול ללדת ילדים באופן טבעי אבל יכול על ידי טיפולים מותר לו להתחתן ולהביא ילדים בצורה כזאת. כל טוב