• שאלות כלליות

עיצוב עצי פרי

מכון התורה והארץ

ב אייר תש"ע
שאלה
נהוג ע"י הגננים לעצב עצים בצורה מיוחדת בכניסה לבית, ע"י גיזום ענפים ויצירת צורה יפה שאין זו דרך גדילתו של העץ. בדרך כלל עושים זאת בעץ סרק. האם מותר לעצב גם עץ פרי? האם יש בזה משום "בל תשחית"?
תשובה
יש שאלה האם יש בל תשחית במספר ענפים, דהיינו: בל תשחית הוא את העץ, כפי שהתורה אומרת "את עצה", אולם יש שלמדו שגם ענפים בעץ יש בהם דין בל תשחית. ברור שהורדת ענפים לטובת העץ אין בכך בל תשחית, שהרי איננו משחית את העץ אלא לטובת העץ. אבל הסרת ענפים שאינן לטובת העץ אלא לנוי נראה שאין זה מדרכי חסידות, שהרי לכל ענף יש ייעוד (אלא א"כ הוא מזיק וכדו') ושר האומר לו גדל. אבל מבחינה הלכתית אי אפשר לאסור הסרת ענפים לצורך נוי, כשם שגוזמים ענפים לצורך קלות בגישה לעץ וכד'. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון