• שאלות כלליות

הריגת גורים בשוגג

הרב ש. יוסף וייצן

ו אייר תש"ע
שאלה
אינני יודע למי במדויק להפנות את שאלתי. עבדתי בגינת ביתי עם מכסחת דשא. הדשא היה גבוה מאד ולא יכולתי לראות מה מסתתר בתוכו. כאשר התקרבתי עם מכסחת הדשא לאחת מפינות החצר ברחה לה מהפינה חתולה. לא העליתי על דעתי שישנם שם גם גורים. לצערי הרב המשכתי בעבודה ולתדהמתי הרבה גליתי שהרגתי שני גורי חתולים. מיד עצרתי מעבודתי. החתולה האם חזרה לאחר מספר דקות וליקקה את אחד הגורים המתים. לאחר מכן נראה לי שהיא לקחה משם גור נוסף שיילל וברחה אתו. לאחר כמה דקות הגיע עורב שרצה לאכול את הנבלות. סילקתי אותו וכיסיתי את הגורים המתים בעפר. לפני תפילת מנחה נתתי צדקה בקופת בית הכנסת ובמנחה וערבית ביקשתי סליחה על כך. שאלתי היא, האם עשיתי נכון ואם עלי לעשות משהו נוסף? אחד מהתלמידים בכולל שסיפרתי לו על המקרה אמר לי שהוא לא בטוח שהייתי צריך לתת צדקה כי הוא בספק אם הייתה פה בכלל שגגה מלכתחילה. מה דעת כבוד הרב והאם אני צריך לעשות דבר מה נוסף? ואם אכן פעלתי נכון כאשר נתתי צדקה מה גובה הצדקה שהייתי אמור לתת לדעת כבוד הרב?
תשובה
תמיד טוב לתת צדקה. אולם המקרה שקרה לך לא חייב אותך לתת צדקה. אם בגלל הטהרה הנפשית שלך הרגשת שאתה צריך כנגד התקלה שבאה באונס על ידך גם להוסיף טוב בעולם, אז טוב שנתת צדקה שהיא לתת מזון לרגש הטהור שבך. אין שיעור לגובה הצדקה. מה שעשית די והותר.