ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- משפחה, ציבור וחברה
- דיני ממונות וצדקה
- גזל ונזיקין
שאלה
בבית יש לנו מדפסת שנגמר הדיו. אבא שלי רוצה להביא דיו בחינם מאח שלו. האח שלו מביא לו בחינם. שאלתי אותו מאיפה והוא אמר שאשתו של אחיו שלו מביאה בחינם מהעבודה. הוא אמר שמהעבודה מרשים לה לקחת דיו בחינם.
האם אפשר לסמוך ולהשתמש בזה? זה לא גזל? (אבי בטוח ישכנע אותי להדפיס מזה לידו)
תודה רבה. מעריץ אתכם על העזרה שאתם נותנים!
תשובה
בד"כ בדיני איסורין אנו נצמדים לכלל של "עד אחד נאמן באיסורין", לכן לכאורה היה ראוי לסמוך על אשת האח.
אמנם מצאנו ש"כל דבר שחזקתו גנוב אסור ליקח אותו, וכן אם רוב הדבר שהוא גנוב אין לוקחים אותו, לפיכך אין לוקחים מן הרועים צמר או חלב..." (רמב"ם הלכות גניבה ו',א' ע"פ הגמ' ב"ק קיח'-קיט' ושו"ע חושן משפט סי' שנח'). כלומר, במקום שיש חשד לא ניתן לסמוך על האדם, כגון: על רועה שטוען שמותר לו לקחת את חלב הבהמה ששומר עליה.
במקרה שלך נראה, כיון שהיום התופעה של לקיחת דברים ממקום העבודה נפוצה מאוד וגם אשתו של האח לא טוענת שהדיו שלה אלא אומרת שהוא של מקום העבודה רק שמותר לה לקחת משם, לא ניתן לסמוך על כך ואין לקחת אותו.
אמנם, אם תשאל אותה אישית מדוע מתירים להם לקחת והיא תסביר מדוע מותר, נראה שאין לחשוש לשקר ותוכל לסמוך על כך.
הרב ישראל גנץ
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר






















