• שבת ומועדים
  • צאת שבת והבדלה

ברכת מאורי האש במוצאי שבת

הרב יאיר וסרטיל

ז תשרי תשע"א
שאלה
מדוע מברכים ברכת מאורי האש במוצ"ש, מה המקור לכך? ומדוע בפרשת ויקהל הוזכר דווקא המלאכה "לא תבערו אש.."
תשובה
נאמר במסכת פסחים נד ע"א שהאור נברא במוצ"ש, וראה ברש"י למסכת ברכות נב ע"ב שמבאר שזהו הטעם לברכה במוצ"ש. לגבי "לא תבערו אש" נחלקו התנאים בכך (שבת ע ע"א, ומובא ברש"י על הפרשה). יש אומרים שבשונה משאר המלאכות שהעובר חייב סקילה, על הבערה חייב רק מלקות. ויש אומרים שאין הבדל בין המלאכות, אלא שהתורה פירטה כאן את אחת המלאכות כדי לחלק ולומר שאם עבר על כל המלאכות בהעלם אחד חייב קרבן חטאת על כל אחת ואחת. בברכה, הרב יאיר וסרטיל