• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

רע גמור-האם גם הוא לטובה?

הרב ש. יוסף וייצן

ו תשרי תשע"א
שאלה
רציתי לשאול איך זה שאומרים שהכל לטובה, אם בפועל קורה משהו שהוא רע גמור אי אפשר לצבוע אותו ולהגיד שהוא טוב. בזמנו הרבה אמרו לי שיצא מזה משהו טוב - ולא נכון, לא יצא מזה שום דבר טוב. אני יכולה לשכנע את עצמי שזה טוב ולמצוא בזה נקודות טובות אבל זה נראה לא אמיתי ולא נכון. כלומר, יש דברים שהם פשוט רע, שאי אפשר להגיד עליהם שהם לטובה. אשמח מאוד לתשובה.
תשובה
תמיד לרע יש סביבה. הרע בא להתנגד לטוב. הגישה הבסיסית אומרת שמציאות הרע נועדה בשביל ההתפתחות של הטוב. למשל, מסופר על טורונסופוס הרשע שהוציא את רבי עקיבא להריגה. וודאי שמעשהו של טורנופוס הוא רע. אולם כל מציאותו של טורסופוס בכדי שיהיה אישיות כל כך גדולה כמו רבי עקיבא. חלק מגדולתו של רבי עקיבא נהיתה בגלל שהיה צריך להאבק בכוחות הרע. אם כן, כל קיומו של טורנסופוס הוא כדי ליצור לעם ישראל דמות ענקית כמו רבי עקיבא שמוסרת את הנפש ונהית כלפיד אור לכל עם ישראל. ההתנגדויות של הרע הם כוחות עוצרים שנועדו להגדיל את כוחות הטוב שצריכים לפרוץ ולהתגבר עליהם.