• תורה, מחשבה ומוסר
  • היחס לרע בעולם

"אין צדק בעולם?"

הרב דוד חי הכהן

ד אדר תשס"ז
שאלה
האם הביטוי "אין צדק בעולם" הוא ביטוי ראוי שנאמר כאשר המציאות סותרת את מה שנראה בעינינו כצודק יותר, למרות שאין אנו יכולים להכריע בצורה אובייקטיבית. האם ניתן לומר שיש צדק בעולם? הרי העולם הבא הוא מקום הצדק.
תשובה
ברור שהביטוי אין צדק בעולם יש בו התרסה כנגד ההשגחה האלוקית. נכון שהשכר והעונש אינם מתגלים כאן, אבל צדק זה לא שכר ועונש. בעולם הזה יש דרישות שונות מכל אחד לפי התפקידים השונים שנתן הבורא לכל אחד, אבל זה לא שייך למושג צדק, אדרבא ההנהגה האלוקית נוהגת בצדק עם כל אחד לפי הנתונים המיוחדים שלו והכל בצדק שלם שרק הבורא יודע.