אפשר להקל כשיטת רבנו תם?

הרב יעקב כהן

כ"ט תשרי תשע"א
שאלה
1) אם אדם נתקע באמצע הדרך ויש לו אפשרות להגיע הביתה חצי שעה אחרי כניסת שבת שזה ממש בשקיעה, האם אז מותר לו להמשיך לנסוע? 2) מתי מתחיל זמן בין השמשות של רבנו תם, והאם אפשר לנהוג לפי שיטתו לעניין צאת שבת או שפה בארץ השיטה שלו לא רלוונטית? כי פה מחשיך 20 דקות אחרי השקיעה 3) בשתי השאלות ששאלתי, האם יש מחלוקת בין אשכנזים לספרדים?
תשובה
יש נוהגים להתחשב בשיטת רבנו תם לחומרא, כגון: להוציא את השבת יותר מאוחר. אולם אין כל אפשרות הלכתית לסמוך על שיטתו לקולא, ואין בכך כל מחלוקת בין אשכנזים לספרדים. אמנם היו קהילות בחוץ לארץ שנהגו כשיטת רבנו תם, ואולי עדיין יש, אך בארץ ישראל אין.