• חינוך ילדים

קבלת שבת בגן הילדים

הרב בנימין במברגר

ה מרחשון תשע"א
שאלה
אני גננת בגן של חינוך מיוחד לילדים בני 4-6 (אוטיזם). הגן הוא גן חילוני ובימי שישי אנחנו עורכים קבלת שבת. הילדים רגילים מן השנה הקודמת שהגננת היתה מברכת על הנרות ומדליקה אותם ואחר כך מברכת בורא פרי הגפן על היין והמוציא על שתי חלות. כיוון שאני שומרת את השבת אינני רוצה לברך את הברכות כפי שהן ולקבל עליי את השבת או להסתכן בברכה לבטלה (כיוון שבגן אני לא שותה שיעור מן היין ואינני אוכלת כזית מן החלות). האם יש איזה שינוי מילולי שאוכל לעשות בברכות? (בהזכרת השם הקדוש).
תשובה
אינך מקבלת שבת באופן זה. בשביל ללמד את הילדים מותר לברך אבל עדיף שתדליקי את הנרות ללא ברכה או שאחת מהבנות תברך (אם אפשר) בתור "אמא של שבת". אם את שותה מעט יין ואוכלת מעט לחם, הברכה אינה כלל ברכה לבטלה. (מותר לך לאכול יותר מכזית ולשתות רביעית מהיין ואינך מקבלת בכך שבת). אם הילדים שותים מהיין ואוכלים מהלחם, מותר לך לברך כדי ללמד אותם. או שגם במקרה זה, "האבא של שבת" יברך.