• תפילת נשים

חיוב תפילה לנשים+ התנהגות בתפילת עמידה

הרב בנימין במברגר

כ"ג מרחשון תשע"א
שאלה
א. בכמה תפילות ביום חייבת אישה אשכנזיה? ומהו מקור החיוב? ב. במידה ואישה באמצע תפילה עמידה מרגישה שהיא צריכה להתפנות- מה עליה לעשות? להזדרז בתפילה? לעצור בתפילה ולחכות שזה "יעבור" ואז להמשיך? להפסיק באמצע עמידה וללכת לשירותים? ג. במידה ואישה הפיחה באמצע תפילת עמידה מה עליה לעשות? לעצור בתפילה, לחכות שהריח יעבור ואז להמשיך?
תשובה
א. יש מחלוקת האם אישה חייבת בתפילה מדאורייתא או מדרבנן. לפי השיטה שתפילה מדאורייתא, אישה חייבת בתפילה אחת ביום. לפי השיטות שתפילה מדרבנן, אישה חייבת בתפילות כגברים מאחר וגם היא זקוקה לרחמים ולבקש מאת ה'. אלא שערבית היא תפילת רשות, ואמנם הגברים כבר קיבלו עליהם כחובה אולם הנשים פטורות. השולחן ערוך פסק שתפילה מדאורייתא ואילו המגן אברהם והמשנה ברורה כתבו שרוב הפוסקים סוברים שתפילה מדרבנן. הדברים מבוארים בסימן קו בשולחן ערוך אורח חיים ובנושאי הכלים. אישה המטופלת בילדים קטנים ואין לה זמן להתפלל יכולה לסמוך על השיטות המתירות לה להתפלל תפילה אחת או להסתפק באמירת ברכות השחר או שאר בקשה. ב. דיני אישה המתפללת בדברים אלו כגברים. אם היא יכולה להמתין עם השירותים עד שתסיים את התפילה, יש להמשיך בתפילה. אם לא ניתן להמתין, יש ללכת ולהתפנות בלי לדבר. אם זה לקח זמן עד כדי לסיים את כל התפילה, יש לחזור לתחילת התפילה. (סימן צב) ג. כן. אם הריח פוסק רק לאחר זמן רב בו אפשר היה לסיים את התפילה, יש לחזור לתחילת התפילה. (סימן קג) להלכות תפילת נשים מתוך הספר פניני הלכה - לחץ כאן.