• שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

בישול בכלי שלישי

הרה"ג יעקב אריאל

ו ניסן תשס"ד
שאלה
האם היום, כשידוע שבכלי שלישי יכולות להיות אותן דרגות חום כמו בכלי ראשון ושני, יהיה אסור להכין תה בכלי שלישי? כן הענין לגבי בישול בתולדות האור שכן אין הבדל פיסיקלי בין חום האש לחום השמש.
תשובה
עיין תוס' שבת מב ב שההבדל בין כלי ראשון לכלי שני אינו בטמפרטורה העכשוית אלא ביכולתו של הכלי להחזיק את החום זמן ממושך שיאפשר בישול, וכל שכן שמצטנן מהר יותר מכלי ראשון. גם מבחינת הטמפרטורה אין ספק שכלי שלישי חומו נמוך מכלי שני. ההבדל בין שמש לאש אינו בחום אלא בדרך הבישול עיין רש"י שבת לט א. עדיין לא מקובל לבשל בשמש (אלא א"כ תטען שבארץ רוב המים מתחממים בשמש, ועם זאת המדובר במים בלבד).