יצירת אספרסו ע"י קפה קלוי וטחון

מכון התורה והארץ

ט"ז שבט תשפ"ג
שאלה
היי, יש מכשיר ידני המאפשר ליצור אספרסו מקפה קלוי וטחון. המכשיר עובד כך: מכניסים קפה קלוי וטחון לתוך סלסלה עם חורים קטנים, שופכים על הקפה מים רותחים (ממיחם או קומקום), מכניסים את הסלסלה למכונה ובאמצעות ידית שמחוברת לבוכנה דוחסים את המים החמים דרך הקפה הטחון והקלוי. מהחורים הקטנים יוצא האספרסו. האם ניתן להשתמש במכשיר ולשתות את האספרסו בשבת? תודה רבה על העזרה!
תשובה
בס"ד שלום וברכה בדבר שאלתך הרי כבר כתב הרמ"א (שיח, ה) שאין להקל לערות מים חמים על דבר יבש (פת, אפוי, צלוי), אמנם השו"ע לא החמיר בכך אבל בכף החיים (ס"ק סה) אסר לתת מים חמים על קפה והסתפק בקפה בכלי שני. עיי"ש. על כן נראה שבנידון השאלה נותנים מים חמים מכלי ראשון על קפה ואין להתיר זאת, בודאי לא לבני אשכנז וגם לבני ספרד לא ראוי לעשות כן. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ