• גזל ונזיקין

היזק בפורים

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ו אדר ב' תשע"א
שאלה
איך זה שחז"ל מתירים בפורים לשמוח על חשבון אחרים ע"פ הדין בשו"ע שאם הזיק את חברו פטור? משום שמחה? מה הקשר, למה שהשמחה תבוא על חשבון אחרים?
תשובה
חז"ל לא התירו להזיק. מי שמזיק בפורים משום שחשב שמותר להזיק הוא בודאי יהיה חייב. מה שחז"ל אמרו הוא, שאנשים שבאים ביחד לשמוח בשמחת פורים ולשם השמחה הם נוגעים אחד בשני ונמצאים אחד בבית השני ותוך כדי שמחתם קורה נזק, אנו אומרים שיש כאן מחילה הדדית. הדבר דומה לאנשים שבאים לשחק משחק כדורסל. כל מי שבא לשחק בכדורסל יודע שהריצה והקפיצות עלולות לגרום בלי כוונת היזק לפגוע בחבר. יש מחילה הדדית משום שכך דרך ההתנהגות ההדדית במשחק הכדור. כך גם בפורים כשבאים ביחד לשמוח וקופצים ורוקדים אם קורה היזק פטרו חכמים על הנזק.