• קדיש

קדיש כשאין עונים

הרב ש. יוסף וייצן

י"א אב תשע"א
שאלה
א. מניין שמורכב רק מאבלים (ואז יש רק אומרי קדיש ואין עונים), יגידו כולם קדיש יתום? ב. ר’ משה פיינשטיין פוסק שאבל לא יאמר קדיש במניין שאינו מתפלל בו, אלא אם יחשדו שהוא מתפלל במניין זה ואינו מכבד את הוריו. האם במקום שאנשים לא יודעים את הדין הנ"ל, אך יודעים שהוא לא מתפלל במניין זה ראוי לומר קדיש מחשש לחשד בזלזול כבוד ההורים? תודה רבה!
תשובה
שלום רב: א. אם אפשר, רק חלק מהחיובים יאמרו קדיש. אולם אם זה יגרום למריבות, אפשר שכולם יאמרו קדיש. ב. לא חייב לומר קדיש, משום שבכל אופן תולים בכך שאינו מתפלל איתם. כל טוב