• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

נייר חתוך ומקלחת בשבת

הרב יוסף אפריון

כ"א סיון תשע"א
שאלה
א. האם יש דרך שמותר לחתוך נייר טואלט בשבת? האם יש מקילים? מה הדין כשנתקעים בלי נייר חתוך? ב. האם יש מקילים להתקלח בשבת במים פושרים שחוממו ביום שישי? האם יש מקום להקל לנגב את השיער במגבת ובאיזה אופן? ג. באיזה אופנים מתר לסחוט לימון? (לסלט, ללימונדה, לטחינה) תודה
תשובה
א. אין לחתוך בשבת נייר טואלט משום איסור קורע ומשום איסור מחתך. כשאין נייר חתוך יכול לחתוך בשינוי (ע"י המרפק וכד') שאז האיסור מדרבנן ומשום כבוד הבריות הקלו, וישתדל שלא יהיה החיתוך במקום הנקבים. (עפ"י שו"ע שיב ג; מ"ב יב; שש"כ כג יט ועוד) ב. יש מקילים. (נו"ב מה"ת או"ח כד; אור לציון ח"ב עמ' רנא). [אמנם האשכנזים (מג"א שכו ח; מ"ב כא; ערוה"ש ט) החמירו לא להתקלח אף במים קרים, אא"כ יש צורך, כגון: שמצטער מהחום (אג"מ או"ח ד עד)]. ואם מצטער (בצורה שבה היה מתקלח ביום חול), אפשר להתקלח אף במים חמים שחוממו בערב שבת (או במים מדוד שמש (ללא חשמל!) אף שהשמש חיממה אותם בשבת-שש"כ יד ג) [הגהות רעק"א שז ה; בה"ל תחילת שכו.] מותר להתנגב בנחת ללא כוונה לסחוט את השערות.(שש"כ שם) ג. יש ספרדים המקילים לסחוט לימון (דווקא לימון!) בכל צורה שהיא. [לוית חן נז עפ"י שו"ע שכ ו] ויש אוסרים (בא"ח ש"ש יתרו ה). האשכנזים אוסרים סחיטת לימון כסחיטת כל הפירות. [מ"ב שכ כב עפ"י ח"א]. לסחוט לימון לתוך סלט מותר וכן מותר על טחינה כשהלימון בא להטעימה ואינו הרוב בטחינה (כמו שמותר לסחוט לימון על דג). לצורך הכנת לימונדה מותר לסחוט לימון על סוכר באופן שהלימון יספג בסוכר ואח"כ להמיסו במים.[מ"ב ובא"ח שם ודלא כחזו"א נו ז שמחמיר בזה]