• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

להפעיל מזגן לפני פעולת שעון שבת

הרה"ג דוב ליאור

ח תמוז תשע"א
שאלה
ביום שבת קודש מתקיים בבית מדרש קטן (שצמוד לבית כנסת ומשמש כמעין מעבר לבית כנסת) בשעות הצהרים דרשה על פרשת השבוע ולאחריה מניין של מנחה גדולה. מעבר לכך התפילות של יום שבת מתקיימות בבית כנסת הגדול. החשמל של בית במדרש ושל בית הכנסת מופרד בפאזות שונות ולכל אחד יש שעון שבת. המזגן של בית המדרש נמצא באותו "פאזה" של האורות של בית המדרש, וההנהלה לא מוכנה שהמתג של המזגן יהיה מופעל כי אז הוא יפעל לחינם הרבה שעות כל עוד האורות דולקים. והאורות דולקים בשעות שיש תפילה בבית כנסת. מיותר לציין שבשעות אלו עומס החום הוא כבד מאוד. שאלתי היא : בשעה 11:30 החשמל בבית המדרש נפסק ע"י שעון השבת. בשעה 12:30 הוא נדלק בשביל הדרשה ומנחה גדולה ואח"כ נפסק ב14:00. האם אני יכול להרים את המתג של המזגן בין 11:30 ל- 12:30 כאשר מערכת החשמל כבויה, כדי שהמזגן יידלק ב- 12:30? ולאחר התפילה כאשר מערכת החשמל תכבה בשעה 14:00 להוריד את המתג של המזגן כדי שלא יידלק אח"כ?
תשובה
זה לא 'חלק' אבל לצורך גדול אפשר לעשות את זה. רק שיעשה את זה מישהו שיודע מה שהוא עושה, שלא ישנה את מצב המזגן כשיש זרם חשמלי.