• מזוזה

מזוזה במעבר בין חדרים ללא דלת

הרב יוסף אפריון

ט"ו אלול תשע"א
שאלה
שני חדרים שיש ביניהם פתח ללא דלת, ושני החדרים בעלי אותם תנאים בדיוק (השימוש דומה לגמרי, לשניהם פתח לרה"ר, אין חלוקה לגברים/נשים וכו’) איך קובעים באיזה צד של הפתח לקבוע מזוזה? האם יש צורך במזוזה בשני הצדדים?
תשובה
שלום בהלכות מזוזה ישנם הרבה פרטים התלויים במציאות ובלי להכיר אותה קשה לתת הנחיות ברורות. עקרונית חדר לפנים מחדר קובעים את המזוזה בימין הנכנס לחדר הפנימי כיון שא"א להגיע לחדר הפנימי ללא לעבור דרך החדר החיצוני. בחדרים הפתוחים לרשות הרבים קובעים את המזוזה כפי הנכנס מרשות הרבים ואפילו זו לא הכניסה הראשית לבית. וכן אם יש חדר לפנים מחדר ולחדר החיצוני יש כניסה מרה"ר יש לקבוע את המזוזה גם בחדר הפנימי יותר מימין לנכנס מהחדר החיצוני (הקרוב לרה"ר) לחדר הפנימי. במרפסת אנו פוסקים כפי הוראת מרן הרב קוק זצ"ל עי' דעת כהן קעט ב (וכפי שמורה הרב זלמן מלמד שליט"א) לקבוע את המזוזה מימין לנכנס מהמרפסת לבית אפילו שא"א להגיע למרפסת בלא לעבור דרך הבית כיון שהחיוב במרפסת במזוזה הוא קטן מהחיוב בבית נחשבת המרפסת ככניסה לבית. להלכה לא קובעים מזוזות בשני המשקופים גם במקומות המסופקים.