ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- משפחה, ציבור וחברה
- דיני ממונות וצדקה
- עובד ומעביד
שאלה
בס"ד
שלום לרבנים
במפעל ישנם עובדים בהסכם הקיבוצי וישנם אחרים עובדי קבלן. ועד העובדים הקיבוצי השבית את המפעל ולא איפשר לעובדים האחרים לעבוד. אחד הקבלנים טוען ללא קשר אם השביתה צודקת או לא, לגזל ושזה לא מוסרי. הועד טוען שזהו הצעד האירגוני שעשוי להשפיע על ההנהלה לדון איתם ולהשפיע במאבק.
האם יש גזל וקיפוח שכר הדורש מהועד לפצות את הנפגעים? השביתה אושרה ומבוקרת ע"י ההסתדרות.
בברכת שבת שלום.
תשובה
השביתה פוגעת לא רק בעובדי הקבלן אלא גם בבעל המפעל עצמו, ויש כאן בעצם שאלה אחת שעלינו לברר מי התיר להם לשבות ולפגוע בבעל המפעל או בעובדי הקבלן?
על פניו מבחינת ההלכה אסור לעובד להשבית את העבודה ובכך לגרום הפסד למעסיק או לעובדים אחרים, אם תנאי העבודה אינם מוצאים חן בעיניו שיקום וילך, אף אחד לא מכריח אותו להישאר. אולם, אם פעולת השביתה היא דבר מקובל לעשותו בתחום הזה, והמעסיק ידע שכך המנהג ועל דעת כן העסיק עובדים, אם כן מותר לעשות שביתה, ואף פועלי הקבלן אינם יכולים להתלונן שהרי גם הם באו לעבוד במפעל על דעת המנהג המקובל. ומה עוד שאם השביתה מבוקרת ומאושרת ע"י ההסתדרות נראה שהשביתה מוגדרת כמנהג מקובל.
הרב ניר אביב
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר

























