• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

ילד שהדליק את האור במקרר בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג סיון תשע"ב
שאלה
בשבת בבוקר הדליק בננו הקטן (גיל 3 וחצי) בטעות את האור במקרר. גילינו זאת אחרי שפתחנו את המקפיא. האוכל של יומיים (גם שבועות) היה במקרר, זאת בנוסף לאוכל הקפוא. בפועל חיכינו עד שהוא יפתח את המקרר (הוא משחק שם לפעמים) בלי להנחות אותו, ברגע שפתח את המקרר - השארנו אותו פתוח. האם כדין נהגנו? (במקומנו לא היה את מי לשאול שאלת חכם בחג)
תשובה
א. תפיקו לקח ותשביתו את הנורה לגמרי! ב. נהגתם בסדר. אם הנורה אינה נורת ליבון, שיש בה איסור הבערה מהתורה, והילד צריך מזון מסוים מן המקרר - מותר לכתחילה לילד לעבור על איסור דרבנן לצורכו, ובפרט שכאן הוא רק פס"ר.