• שאלות כלליות

צניעות - המשך לשאלה

הרב ש. יוסף וייצן

ד אב תשע"ב
שאלה
קודם כל תודה רבה על התשובה המפורטת שמחתי לקבל תשובה קצת יותר עמוקה ממה ששמעתי עד כה. רציתי לשאול לגבי שירת נשים, אם אני לא שרה שירים עם מילים לא יפות וכ’ו מדוע אסור לי לשיר אותם בפני גברים? והאם מותר לי ללבוש מכנסיים המכונים "שקי" וזאת כי הם רחבים מלמעלה כמו חצאית ונצמדים כמו מכנס רק מהברך? בנוסף, רציתי לבקש רעיונות או מקורות שאוכל ללמוד ולהתחזק מהם שלא רק קשורים לצניעות כי אני מרגישה שאני שמה יותר מדי דגש על החלק הזה שאני מנסה להתקדם או לפחות לא ללכת אחורה בקטע הזה ולפעמים שוכחת מדברים אחרים חשובים. תודה רבה על התשובות והיחס!
תשובה
שלום רב, האיסור של שירת נשים היא במקום שהקול של האישה מאד נעים ועל ידי שירתה היא מושכת תשומת לב וגברים זרים לה מהרהרים בה ושמים לב לצדדים החיצוניים שיש בה. האיסור הזה יתכן שהיה מאד ברור בימי חז"ל, בו לא היתה השירה דבר כל כך מפותח ויום יומי כמו היום, אולם ודאי שגם היום נשאר עוד הטעם הבסיסי של האיסור. יש מצבים אחרים שבהם נחלקו הפוסקים האם ניתן להקל, כגון: שירה משפחתית משותפת לבנים ובנות ועוד מקרים אחרים. [נטייתי ההלכתית באיסור זה להקל. אולם יש איסורים אחרים, כגון, קלות ראש עם נשים שאני חושב שבהם צריך להחמיר יותר.]. לגבי המכנסיים שהם רחבים עד הברך, מצד עיקר הדין מותר אולם אם במקום שאת נמצאת הבנות לא רגילות ללכת כך אזי ההתלבשות השונה שלך היא כשלעצמה לא צנועה ומושכת תשומת לב חריגה. בנוגע לספרים שיכולים לחזק בנושאי קדושה ואמונה. צריך להכיר יותר את הסגנון שלך. אולם אם את אולפנסטית יש חוברות שהוציאו בוגרי מרכז הרב על נושאים שונים, חוברות שיש בהם ליקוט רעיונות וחיזוקים. את יכולה ללמוד מסילת ישרים שזהו ספר יסוד. עוד את יכולה ללמוד בספרים של החפץ חיים על נושאים שונים. אם את מתעניינת בספרים לגיל מבוגר יותר ניתן ללמוד מתוך ספרי חסידות של הדור הזה, למשל, בספר נתיבות שלום. אפשר גם ללמוד בספרים של הרב פנקוס. כל טוב