• שבת ומועדים
  • שימוש בפלטה

שעון שבת לפלטה

הרב יצחק גרינבלט

י"א תמוז תשע"ב
שאלה
שלום, אני כבר הרבה זמן מבולבל ולא מבין אם מותר לחבר שעון שבת לפלטה כדי שיכבה אותה בשישי בערב לאחר סעודת ליל שבת ושידליק אותה למחרת בשעות הבוקר. שמעתי שחלק מתירים חלק אוסרים. אשמח אם תתנו לי תשובה חד משמעית. נ.ב- אני חוזר בתשובה במשפחה חילונית ואמא שלי טוענת שבקיץ חם עם הפלטה וזה צורך הרבה חשמל בגלל זה שאלתי את זה אם זה היה תלוי בי הייתי משאיר את הפלטה דולקת כל השבת. תודה
תשובה
ב"ה שלום רב. שמחתי מאוד לקבל את שאלתך, ומתוכה לחוש את הרצון שלך לעשות לפי ההלכה, ומצד שני להסתדר עם הקושי של המשפחה בנושא הפלטה של השבת. אכן יש פוסקים שמחמירים שלא להשתמש בשעון שבת לפלטה, אך רוב רובם של הפוסקים מתירים זאת, וכך נוהגים רוב רובם של הציבור שומר תורה ומצוות. במצב שלך חשוב לדעת דבר מאוד מרכזי. בדברים רבים ישנה מחלוקת בין הפוסקים, מחלוקת הנובעת מלימוד שונה של ההלכה, מהבנה שונה ומהגדרות הלכתיות שונות. כל רב צריך להורות את ההלכה לפי הבנתו בתורה, ולשם כך הוא רב שמורה הלכה, אך חשוב לדעת שלא תמיד צריך לבחור את הדעה המחמירה, אלא פעמים רבות יש סיבות שאדם צריך לבחור את הדעה המקילה ולסמוך על הרבנים שמקילים בכך. במצב שלך, שבו המשפחה שלך פחות שומרת תורה ומצוות, חשוב מאוד שאתה תסמוך על הדעה המקילה ותפעיל את הפלטה של השבת כמה שפחות. כמה שאתה יכול למנוע את המריבות במשפחה, ואת הקשיים של שאר המשפחה הדבר חשוב מאוד. ככל שתוכל למעט את המריבות ואת הדברים שמקשים על האחרים, כך הם יותר ילכו לקראתך ויותר ישמחו לעזור לך להמשיך ולהתקדם. לכן, בכל דבר שיש לך שאלה אם אפשר לפי ההלכה להקל, אתה מוזמן לשאול, ובשמחה אענה לך, וננסה למצוא את הדרך איך הקשר במשפחה יהיה טוב, מתוך אמון שכל צד רוצה בטובת השני. שתהיה לך המון המון הצלחה הרב יצחק גרינבלט.