• צניעות בלבוש

עניין לבישת חולצת בסיס ועליונית ודיני גרביים לנשים

הרב יצחק בן יוסף

ד תמוז תשע"ב
שאלה
בס"ד ל"ש שלום כבוד הרב, בעבר שמעתי שיעור (שיעור שמסר רב ידוע) על לבוש עפ"י הקבלה/ החסידות ושם נאמר שיש עניין בלבישת כמה שכבות של בגדים (לא בדיוק הבנתי במה מדובר אבל אני חושבת שהוזכר שם משהו כמו "סוד החשמל") וגם שמעתי מאדם אחר שיש נשים ממגזר מסויים שמקפידות ללבוש שתי חולצות- אחת ארוכה ואחת קצרה (עליונית). מאז גם אני משתדלת בלי נדר בס"ד ללבוש חולצת בסיס צנועה + עליונית. 1. האם יש בדבר זה עניין, ואם אין בזה עניין, אוכל ללבוש חולצה צנועה ללא עליונית? 2. אני משתדלת בס"ד בלי נדר ללכת עם גרביים בחוץ (כאשר החצאית ארוכה עד אחרי הברך או כאשר החצאית ארוכה עד הקרסול אך הנעליים פתוחות). א. האם אני צריכה להקפיד על כך גם כשאני יורדת לזרוק זבל ליד הבית? ב. האם אני צריכה להקפיד על כך גם בבית אימי (שם אני מתגוררת), משום שאימי גרושה מאבי הביולוגי והתחתנה עם גבר אחר- שבפניו עליי להיות צנועה כמו כל גבר זר? תודה רבה, תזכו למצוות.
תשובה
שלום וברכה! 1. הלכות צניעות נקבעו בשולחן ערוך, ואין בזה קשר לנאמר בשאלתך. גם כשמכסים חשוב להקפיד שהבגדים לא יבליטו, ולכן ההולכות עם חולצות צמודות צריכות עליונית. ואם החולצה לא צמודה אין צורך בעליונית, וכשיש לך ספק תתייעצי עם אישה מבוגרת שמקפידה. 2. לגרביים שקופות אין משמעות כלל. וכאשר את הולכת עם חצאית עד אחרי הברך, ולא רואים את הברך גם בישיבה, זהו החיוב מעיקר הדין (משנה ברורה עה, ב). ויש פוסקים רבים שפוסקים ללכת בחצאית ארוכה עד הקרסול (ערוך השולחן עה, ג. בן איש חי פרשת בא יב. חיי אדם כלל ד סעיף ג. אוצר דינים לאישה עמ' שנד). למרות שמעיקר הדין הלכה כהמשנה ברורה, המחמירה תבוא עליה ברכה. גרביים על מנת לכסות את כף הרגל זהו הידור. ולכן את יכולה להקל בבית ובסביבתו בדין זה.