• תורה, מחשבה ומוסר
  • מצוות הלימוד

סדר הלימוד בישיבה

הרה"ג יעקב אריאל

כ מרחשון תשע"ג
שאלה
שלום הרב. אני תלמיד ישיבה בשיעור א’ ורציתי לשאול את הרב כמה שאלות בנוגע לסדרי הישיבה. א. מה התכלית בלימוד העיון? האם לא עדיף ללמוד אליבא דהלכתא כמו שרבים מגדולי ישראל אמרו (כגון הרב קוק)? האם התכלית בשביל לדעת לפסוק? ב. יש לי סדר אחד ביום שהוא ’פנוי’ לבחירתי והוא באורך של כארבע שעות. רציתי לשאול איך לחלקו, שכן אני רוצה ללמוד הרבה דברים: תנ"ך, בקיאות במשנה, בקיאות במסכתות בש"ס, מסילת ישרים ואמונה. בנוסף לכך, ישנם כמה שיעורים באותו זמן שאני מעונין להיכנס אליהם. איך אוכל ללמוד את כל זה ולהספיק הספק משמעותי? אשמח לעצת הרב. תודה רבה.
תשובה
תתייעץ עם הר"מ או עם ראש הישיבה המכירים אותך. תפסת מרובה לא תפסת. בדרך כלל מומלץ בסדר אחה"צ ללמוד בבקיאות. אך אתה יכול לקבוע כחצי שעה בסוף הסדר נושא אחר, כגון: תנ"ך או מחשבה. כדאי להצמיד לימוד קצר לתפילות. כגון: בבוקר אחרי שחרית להישאר עם התפילין וללמוד חומש עם רש"י, אחרי מנחה וערבית מוסר או מחשבה וכדו'. בהצלחה