• היחס לרשעים

דיון חשוב באפיקורסיה ושאלה ברמב"ם

הרב יצחק בן יוסף

כ מרחשון תשע"ג
שאלה
יש לי ויכוח אם אתאיסט והוא הביא לי פסוק שאינני ידעתי על קיומו ואינני יודע כיצד להתייחס אליו. (בבקשה אם תוכל לענות לי במהרה) הרמב"ם בהלכות מלכים פרק ח’ הלכה ט’ אומר "כל גוי שלא קיבל מצוות שנצטוו בני נח, הורגים אותו אם ישנו תחת ידנו". למה הרמב"ם מתכוון פה? למרות שהדברים מאוד ברורים קשה לי להאמין שהרמב"ם מתכוון שזה מצווה להרוג גויים. ומה זה הפסוק "אם ראה עובד עבודה זרה טובע בנהר לא יעלנו", הפסוק אומר שאסור לעזור לגויי עם טובע בנהר אם ראינו שהוא עובד עבודה זרה. ומה זה הפסוק: "מוסרי ישראל והמינים והאפיקורסים מצווה לאבדם מפני שהם מצירים לישראל ומסירים את העם מאחורי ה’ " אני לא באמת מאמין שהרמב"ם מתכוון שזאת מצווה להרוג גויים כפי שהאפיקורס שאני מתווכח איתו טוען. אנא אם תוכל לבער לי את הפסוקים כדי שאני יוכל להשיב לשאלותיו.
תשובה
נכון. החזו"א הסביר שהלכות אלו ברמב"ם הם בזמן שיש אפקט חינוכי והם משפיעים אך במצבנו, שאין לנו השפעה, המעשים האלו נתפסים כרצח וברוטליות ולכן מעשים כאלו משיגים תוצאה הפוכה. אני מציע לך לא לקיים ויכוחים אלא לשלוח אותו לרב שלך, הוא ייתן לו תשובות. בלשון העם זה נקרא, הוצאת דברים מהקשרם.