• שבת ומועדים
  • סליחות

סליחות לתלמידים

הרב אליעזר מלמד

ח אלול תשס"ד
שאלה
האם ראוי שתלמידים יקומו לסליחות בחודש אלול או שמא יש לשמור על שעות השינה שלהם ושיקומו אך ורק בעשרת ימי תשובה.
תשובה
מקובל להורות שאם הקימה לסליחות תגרום להפסד של אותו הזמן בלימוד, היינו שאם הסליחות אורכות חצי שעה, ילמד פחות חצי שעה, אזי יקום לסליחות, שזה המנהג, וכך כתבו רוב האחרונים. אבל אם בעקבות הקימה המוקדמת יהיה עייף ויפסיד יותר מאשר את אותה חצי שעה, כי לא יהיה מרוכז או שיצטרך להשלים שעות שינה, ולבסוף ימצא שיפסיד יותר זמן בלימוד, אזי מוטב שלא יקום לסליחות. וטוב שיאמר את הסליחות לפני מנחה, וידלג על י"ג מידות רחמים ועל הסליחות שבארמית, שאין אומרים אותם ביחיד.