• שילוח הקן

שילוח הקן בשבת

הרב דוד חי הכהן

י"ח תמוז תשע"ג
שאלה
לרב דוד חי הכהן שלום. למנהד החיד"א והספרדים. אם אדם רואה קן ציפור, האם מותר מעיקר הדין לקיימה בשבת ע"י מחיאת כף או הקשה במקל [שאז הציפור תעוף]? דעת השו"ע ,רצב, ד, שלא צריך דווקא לשלחה בידיו [ביאור הגר"א שם ,ס"ק ט]. מה שספק הוא, שהחוות יאיר מביא מהזוהר שמשלחים כדי לעורר ייללת אימא עילאה, האם מותר לעורר בשבת יללה לעילא?
תשובה
כיון שמצות שילוח הקן תלויה גם בלקיחת הביצים או האפרוחים שהרי אם הביצים מוזרות פטורים משילוח הקן, ובשבת הביצים הם מוקצה ממילא פטורים ממצות שילוח הקן ולא ניתן לקיימה בשילוח העוף במחיאת כף או בדחיקת מקל ובפרט האחרון יש גם איסור מוקצה בדחיקה ע"י מקל. ומה ששאלת לבסוף אין לנו עסק בנסתרות.