• שאלות הלכתיות כלליות

שמירת המצוות בצבא

הרב אליעזר מלמד

כ"ה אלול תשס"ד
שאלה
מה הכוונה שבצבא יש להחמיר? האם יש ללכת "עם ראש בקיר" ועל כל דקה שהורידו מהזמן של המניין, או על סוג כזה או אחר של בשר להגיש קובלנות ולהרעיש עולמות? זה דווקא אולי עלול לגרום למצב בו יחס הלא-דתיים כלפי הציבור שלנו יתנכר כי יחשבו שזה הדבר היחיד שחשוב, ואפילו אם זה בא על-חשבון יחס אנושי מוסרי, לדעת שכאשר משרתים במסגרת של הצבא - אז גם כפופים לנהלים בו?
תשובה
גם כשמחמירים, אין לעשות זאת על ידי החצנה חיצונית ומלאכותית. עושים זאת בטעם ובסבר פנים אבל אין להתפשר. מפני שהתפשרות היא לא רק על המצב האישי של אותו חייל המתפשר אלא היא גורמת שלכל החיילים יהיה קשה יותר לשרת בצבא מבחינה דתית. הנזק מכך לצבא ולעם גדול מאוד, הן מצד הפגיעה ברמה הדתית מוסרית שלנו והן מפני שזה גורם לחיילים דתיים להשתמט מהשירות בצבא. הנזק עוד עלול לגדול יותר, מפני שכיום למעלה מארבעים אחוז מילדי כיתה א' שייכים לחינוך הדתי והחרדי. אם הצבא לא יהיה מוכן לקולטם בכל התנאים הראויים מצבנו הלאומי והבטחוני לא יהיה טוב. על צריך לעמוד על כך שאפשר יהיה בצבא לקיים את כל המצוות בשלמות וכל חייל דתי צריך לדאוג לכך בסביבתו הקרובה.