• הנחת התפילין

לכרוך את רצועת התפילין של יד על הבית

הרב עזריה אריאל

כ"ו אלול תשע"ג
שאלה
אני נוהג כמנהג אבותי בתפילין של יד, לכרוך סביב הבית ולאחר מכן ישר על היד. נהגתי עד עתה לכרוך סביב המגן של הבית שחשוף רק בקידמתו אך אני חושש שמא יש חציצה בכריכה סביב הבית עם המגן, האם נהגתי כשורה או שמא עלי לשנות זאת?
תשובה
לשואל, שלום! נהגת כשורה. לא באתי בסוד ה' להכריע בעניין שמקורו בתורת הנסתר, אך מצאתי בשו"ת וישב הים (לרב יעקב משה הלל שליט"א, חלק א סימן ד ענף א אות יב) שהאריך על חשיבות הכריכה מעל הבית ודן גם בשאלתך והסיק שגם לפי מנהג זה אין הכרח שהרצועה תהיה צמודה לבית ללא חציצה, וכיסוי המגן על הבית אינו פוגם, מאחר שהמטרה העיקרית במנהג זה היא הצמדת קשר הי' אל התפילין. אמנם המליץ לכתחילה שכיסוי המגן יהיה חלקי, כך שאינו מכסה את כל הבית עד למטה, וכך יהיה מגע כלשהו בין הבית לרצועה. אך מצד שני יש לשים לב שלחץ הרצועה על הבית לא יגרום לבית נזק מסוים במשך הזמן ויישחק הריבוע (ומטעם זה כתב הרב עובדיה יוסף שליט"א שאינו מקפיד לכרוך את הרצועה על הבית, יביע אומר ח"ט סי' קח אות כ), ומסיבה זו נראה שיש להעדיף שהמגן יהיה שלם עד התיתורא וכך לחץ הרצועה יהיה עליו ולא על התפילין.