• נוסח והגייה

בחור ספרדי בבית-ספר אשכנזי

הרב אליעזר מלמד

י"ב תשרי תשס"ה
שאלה
אני בחור כבן חמש עשרה, בן עדות המזרח, ולומד בבית ספר נוסח אשכנז. בימי שני וחמישי כאשר הם מתפללים בנוסחם, הם מדלגים על הקטעים הנוספים ומתחילים את התוספת מ"והוא רחום", אינני יודע מה אני צריך לעשות? כמובן שאני מייצג כמעט 50% מן תלמידי בית הספר ואינני היחידי. אבקש את עצתך.
תשובה
אם ההנהלה עומדת על כך שכולם יתפללו בנוסח אשכנז, הרי שזה מנהג המקום, וגם אתה צריך להתפלל בנוסח אשכנז. אבל ברוב המקומות, וכך ראוי, שאין מחייבים אדם להתפלל בנוסח אחר, ולכן אתם תתפללו בסידור שלכם, אולם י"ג מידות רחמים אי אפשר לומר בלא ציבור, ולכן על שלוש הפעמים הנוספות שספרדים אומרים י"ג מידות רחמים תדלגו. וכשיגיעו לקדיש, תפסיקו כדי לענות על הקדיש. וכשיאמרו "בריך שמיה" שספרדים אינם נוהגים לומר בימי חול, תוכלו להמשיך כדי לסיים את התחנונים. ומה שלא תספיקו לומר אין חובה להשלים אח"כ. לתשובת הרב זלמן מלמד.