שאל את הרב

  • הלכה
  • מגע ותערובת בין בשרי לחלבי

איך מודדים אחד משישים ?

undefined

הרב חיים שרייבר

ג אב תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב. אני מכיר את הכלל של אחד משישים בכשרות וכו’, אבל איך אפשר לדעת שזה אחד משישים ולא אחד מ59 או משהו כזה ? איך מודדים את זה ? תודה רבה
תשובה
שלום המדידה של ביטול ב-60 נעשית לפי עיני האדם, אם האדם מסופק ישאל את חבירו. חשוב לדעת שיש פעמים שביטול בשישים הוא מדרבנן כגון: מין בשאינו מינו יבש ביבש, ומין במינו לח בלח או יבש בלח. ופעמים ביטול בשישים הוא מהתורה כגון: מין בשאינו מינו יבש ביבש שהתבשלו יחד. לאור תגובה שקבלתי שחברי הרב יהודה אודסר אבקש להרחיב מעט כדי שהתשובה תהיה מלאה ומדוייקת יותר. חז"ל הראשונים והפוסקים מלאים בדיונים והגדרות כיצד למדוד את ה1/60. חלק מהשאלות שעולות האם זה בנפח או במשקל האם האיסור ניכר או שאינו ניכר? מוצק או נוזל ועוד כהנה וכהנה.. ועל כן אם קיים מקרה מסויים יש לדון בו באופן פרטני. אכן מצינו בפוסקים שאדם יכול להעריך מהו גודל האיסור שנפל לתוך הקדירה. ולאחר מדידת האיסור לאור הערכתו של האדם, יש לעשות חישוב מדוייק לדוגמא במדידת כף חלבית שנכנסה בטעות לתוך קדירה בשרית שהאדם נאמן לומר עד היכן טבלה הכף בתוך התבשיל וכדו' (שו"ע יו"ד בתחילת סימן צ"ד) יום טוב
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il