ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

שימוש בשרי וחלבי במדיח כלים | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


י"ב תשרי תשע"ה

שימוש בשרי וחלבי במדיח כלים


הרב חיים שרייבר

שאלה:
האם מותר להשתמש במדיח כלים ולהכניס אליו כלים בשריים וחלביים בו-זמנית? ואם לא בו-זמנית, האם מותר לעשות זאת בסבבים, פעם אחת למלא אותו בכלים חלביים ולהפעיל את המדיח, ולאחר מכן למלא אותו בכלים בשריים ולהפעילו?

תשובה:
השו"ע (צה, ג) פסק שאם הודחו קערות בשריות עם חלביות במים חמים שהיד סולדת בהם ובקערות היו שאריות אוכל או שומן – הכל נאסר אלא אם כן יש בכלי שמדיחים בו פי שישים מים מנפח הקערות.
כמו כן, אם מדיחים כלי בשר אחר כלי חלב או להיפך, קיימת בעיה כיון שכשמכניסים את הכלים למדיח יש עליהם שייר אוכל (חלבי או בשרי) וכאשר המכונה שוטפת את הכלים במים חמים מאד – האוכל ניתז על גבי הדפנות, רשתות וכו´ של המדיח והטעם נבלע במכונה, והיא נהפכת לחלבית או בשרית, ואח"כ כשבאים להדיח כלים הפוכים מהקודמים יש חשש שהטעם הבלוע במדיח יבלע לתוך הכלים ויאסרם.
ולכן:
א. רבו הפוסקים האוסרים להכניס למכונת השטיפה כלים חלביים ובשריים בעת ובעונה אחת. ישנה אפשרות להגיע בפעולות אלו לאיסורי תורה גם אם אינו מתכוון ולהטרפת הכלים. (אגרות משה, כשרות ושבת במטבח המודרני).
יש שהתירו לשטוף כלי בשר אחר כלי חלב ולהיפך בתנאים הבאים: (ע"פ ספר הכשרות כהלכה)
א. יש לנקות את המדיח מכל שיירי האוכל הנקלטים ברשתות והמסננים.
ב. אם אפשר יש להחליף את הרשתות בין בשר לחלב. אם אי אפשר יש לשוטפם היטב.
ג. יש לחכות 24 שעות בין בשר לחלב.
ד. להפעיל ללא כלים רק עם סבון ומים חמים לפני השימוש.
בשעת הדחק אפשר לנהוג על פי סעיפים א' ו-ד' בלבד.


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il