• תורה, מחשבה ומוסר
  • הפצת יהדות

חרדי שירד למסורתי

הרב יצחק גרינבלט

י מרחשון תשע"ה
שאלה
שלום יש לי חבר שהיה חרדי למד בישיבה ממש חרדי לכל דבר שרק רצה להתעלות ולהתחזק תמיד תמיד תמיד תמיד, יום אחד אני רואה אותו אחרת לגמרי איך זה קרה? ואיך אפשר לקרב אותו שוב? מה אפשר לעשות?
תשובה
ב"ה שלום רב. מאוד כואב ומצער לשמוע על מישהו שהתרחק מה'. מאוד כואב לראות שאדם שאנו מכירים פשוט השתנה. מה גרם לו לשינוי, אין לי אפשרות לדעת. אך ללא ספק שיש כאן משהו שאם יש לך מספיק קשר איתו, מאוד חשוב שתעשה מאמץ לעזור לו. הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא ליצור קשר. לנסות לחזק איתו את הקשר. כשהוא ירגיש שהקשר טוב, הוא ירגיש שאתה באמת אוהב אותו וקשור אליו, יש סיכוי גם להשפיע עליו. אם הוא ירגיש שאתה מחפש להחזיר אותו בתשובה, הוא יסגור את עצמו בפניך, ולא יהיה לך סיכוי להצליח. בשלב השני, אחרי שהקשר באמת טוב, זה לנסות לפתוח איתו שיחה על הנושא. כמובן שהדבר דורש המון המון סבלנות. לא לרוץ לכך, אלא צעד אחר צעד, ורק מתי שהקשר ממש חזק וברור לך תוכל להמשיך לשלב הזה. שלב שלישי הוא ההקשבה, צריך לבחון היטב ממה התחילה הנסיגה שלו, מה באמת הבעיה שלו. רק על ידי הבנה טובה אפשר לעזור. פעמים רבות אנשים מנסים לעזור בדרכים שונות, ופשוט מפספסים ולא רק שהם לא מצליחים אלא שבמקום לעזור פשוט הורסים. לכן חשוב מאוד להקשיב היטב. כדאי שבמשך כל התהליך יהיה לך רב שמבין בדברים האלו שתוכל להתייעץ איתו, וכך תדע מה לומר ומה לא. וגם תדע איך לחזק אותו ואיך לעזור לו להתקדם. אם אתה מכיר רב כזה, כדאי שכבר תדבר איתו, ואם לא אשמח לעזור לך למצוא רב כזה. בשלב הרביעי חשוב מאוד לנסות לעזור לו במה שהוא מחפש, ללכת איתו, לא להכתיב לו, אלא להציע לו עזרה ולעשות זאת באחריות וברצינות. עבודה נכונה יכולה לעזור מאוד מאוד. חייבים סבלנות, וכמובן תפילות לה' שישלח ברכה במעשי ידינו. שתהיה לך המון הצלחה, ואשמח לעזור עוד בכל מה שאפשר. בברכה הרב יצחק גרינבלט.