• ברכות הגומל ושעשה לי נס

ברכת הגומל על יציאה מבית סוהר וביום חול

הרה"ג דוב ליאור

כ"ו שבט תשע"ה
שאלה
שלום הרב. אני היום נמצא במעצר בית אחרי שהייתי כחצי שנה בבית סוהר ורציתי לשאול: א. האם היום מברכים הגומל על מי שהיה במעצר? ואם כן אז האם זה משנה כמה זמן (יום או שנה וכו’). ב. כל כמה זמן יש לי נסיעה לדיון ולפעמים יש לי מנין ביום חול, האם לברך אז הגומל בגלל שזה נחשב סוף נסיעה שלי, או רק אם יהיה לי מניין בשבת? תודה רבה.
תשובה
א. מוזכר בהלכה שמה שחז"ל אומרים שהיוצא מבית האסורים זה במקומות שעצם המעצר היה כרוך בסיכון חיים, כמו שאם היום אדם חלילה עצור בארצות ערב או בארצות עם משטר דיקטטורי, אבל לפי המציאות שאנחנו חיים היום בארץ זה לא ממש מצב של סיכון, זה לא כמו חולה שעבר ניתוח או יולדת שמברכת הגומל. לכן מי שעצור בבית כלא בארץ לא צריך לברך הגומל. ב. אנחנו סוברים שמברכים על נסיעות הגומל. בדרך כלל אנחנו אומרים לברך בשבת כי אז אדם מסיים את הנסיעות של אותו שבוע, לעומת זאת כאן אתה יודע מראש שלא יהיה לך נסיעות השבוע, ולכן תברך כבר באמצע השבוע.