• תרומות ומעשרות - איך מפרישים?

מתי לעשר נבטים

מכון התורה והארץ

י"ג טבת תשע"ה
שאלה
אני מנביט קטניות למאכל. בדרך כלל אני אוכל מהן אחרי שהן נובטות, אף על פי שעדיין הנבט קצר. לפני שאני אוכל, אני מעשר. הבעיה היא שאני מכין כמות גדולה של נבטים ולוקח לי כמה ימים לסיימם, ובינתיים הם גדלים עוד (ואני שמח שהם גדלים). א. אני צריך לעשר כל יום שוב בגלל מה שגדל? ב. כמה תרומת מעשר צריך להפריש? חשבתי שאחד ממאה, אבל בעצם מעורב בתוך כל נבט חולין מתוקנים וטבל.
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' מעשרות בהנבטה לדעת המהרי"ק (הל' מעשר פ"א ה"י) פטור לגמרי מכיוון שזה בבית, וכך למד בירושלמי שזרעים שגדלו בבית פטורים. אמנם דעת הגר"מ אליהו זצ"ל הייתה שרק אם עלה מעצמו הרי זה פטור, אבל אם זה נשתל לצורך כך יש להפריש תרו"מ ולכן היו שהחמירו להפריש בלא ברכה. לדעות שצריך לעשר את הנבטים נראה שיש להפריש כל פעם שקוטפים את הנבטים, אבל אם גדל אח"כ מעצמו הרי זה פטור מתרו"מ לכל הדעות. כמות ההפרשה היא רק על הגדל בחיוב, דהיינו מה שגדל מעבר לגרעינים שכבר הפרישו מהם. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום - שבי דרום