• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שאלות הלכתיות שונות

הרב יצחק בן יוסף

כ"ב אייר תשע"ה
שאלה
א. בחג הגיע שכני לספסל בית הכנסת ואיתו מקל שבור שהוא הביא מבחוץ, הוא ביקש שארים לו את החלון (מתוך הבנה שלי שהוא רוצה לתקוע שם את המקל), משום מה תקף אותי יצרי ולא הצלחתי להגיד לא או לנסות להסביר ועשיתי זאת.. האם יש כאן סיוע לדבר עבירה? ניסיתי אח"כ לחשוב שאולי זה יהיה מותר משום הנאה שוה לכל נפש אך לא נראה לי כ"כ.. ב. בדרך חזור מבית הכנסת בשבת נתקע לי ברזל גדול בתוך הנעל שהפריע לי ללכת, האם מותר בשבת להוציא אותו? ג.האם בגד שכבסו לי במועד בלי שרציתי מותר בשימוש במועד? ד. האם פניו ידיו ורגליו שמותר לרחוץ אותם בחג כוללים גם את כל הראש (כולל שיער)? האם מותר לי לבחור חלקים אחרים בגוף שהם לא רוב הגוף?
תשובה
א. אין קשר ישיר בין פתיחת החלון לטלטול המוקצה. ב.מותר. ג.אם ניתן היה ללובשו גם בלי הכיבוס מותר. ד. על פי השולחן ערוך יום טוב שונה משבת ומותר להתרחץ במים מדוד שמש (על פי תקיא, ב) לרמ"א דין יום טוב כמו שבת.