- שבת ומועדים
- משחקים וספורט
שאלה
בס"ד
לכבוד הרב שלום.
רציתי לשאול האם מותר לילדים לשחק גוגאים בשבת, ויש בזה כמה פרטים.
1) מצד מוקצה, והאם יש הבדל אם הגלעין היה כבר לפני שבת או שרק בשבת אכלו את המשמש?
2) מצד קניין (כי מי שמנצח זוכה בגוגאים בשבת), הרמ"א בשלח,ה אסר מצד מקח וממכר השאלה האם זה שייך רק מגיל 12 או גם קודם?
3) הערוך השולחן בשלח סעיף ח התיר מצד אסמכתא השאלה האם זה שייך גם בדבר שתלוי במיומנות של הילד כמו גוגאים איך זורק אותם ולא הימור למשל כמו זוג או פרד (שזה הדוגמא שם)
4) האם יש הבדל בין גוגואים שלא שווים כסף לקלפים של רבנים למשל ששווים כסף?
5) האם זה שאין זכייה לקטן משנה? זה תלוי מה דעת אביו?
תודה רבה
תשובה
היות והגרעינים מיועדים למשחק אין בהם בעיה של מוקצה.
גם אבנים, למרות שסתם אבן היא מוקצה כי היא לא ראויה לשום דבר - אם ייחד אותה למשחק היא לא מוקצה. גם חול, אם יש לאדם ארגז חול שמיועד למשחק, למרות שחול הוא מוקצה יהיה מותר לשחק בו בשבת כי הוא מיועד לכך.
יש מחלוקת על כל קניין של קטן כשיש דעת אחרת מקנה, שהש"ך פוסק שבדעת אחרת מקנה קניין קטן מדאורייתא וכל מה שאמרו שקניין של קטן הוא מדרבנן זה רק במציאה שאין שם דעת מקנה, ויש אחרים שאומרים שגם כשיש דעת אחרת מקנה הקטן קונה רק מדרבנן ולא רק במציאה.
כאן שקטנים מקנים זה לזה הקנין הוא מדרבנן, אפשר לעשות כך שיתכוונו שלא לזכות אלא שיישאר אצל הזוכה ובמוצאי שבת יקנה את זה מדין חצר.