• מנחה וערבית

תפילת מנחה בערב שבת אחרי השקיעה

הרב יוסף אפריון

כ"ג אלול תשע"ה
שאלה
לכבוד הרבנים הגאונים שיחיו : ברצוני לשאול מה הדין אם התחיל מנחה של ערב שבת לאחרי השקיעה של יום שישי , התחיל אותה בתוך 13 דקות מהשקיעה האם עליו להתפלל מנחה של שבת כיון ששבת נכנסה או נאמר שכיון שזה שייך עדיין ליום חול יתפלל תפילה של חול ?
תשובה
שלום. בערב שבת יש להתפלל מנחה לפני השקיעה כדי להספיק לקיים מצוות תוספת שבת שעניינה להתחיל את השבת לפני השקיעה. לכן לכתחילה יש להשתדל מאוד לסיים את התפילה עד השקיעה. אם הזמן דוחק יש המתירים לקבל תוספת שבת לפני השקיעה [ויש שכתבו שעדיף שיקבל רק במחשבה ולא בדיבור] ואח"כ להתפלל מנחה כיון שתוספת שבת עניינה הישמרות מאיסורי שבת אולם אין היא "הופכת" את יום שישי לשבת קודש לכל ההלכות. לכתחילה אין להסתמך על היתר זה אלא יש להתפלל מנחה אפילו ביחידות לפני השקיעה ואח"כ לקבל תוספת שבת.